Nostalgi

Efter jobbet for vi till ÖB och handlade lite. Såg denna NIVEA burk och och och.... vad läckert. Jag har inte sett denna burk sen jag var riktigt liten. Det var den enda hudkrämen man använde. Och den luktar exakt likadant som jag kommer ihåg. Man använde den till allt möjligt, på läpparna , ansiktet , torra händer, solskydd, mot kyla. Oh vad den luktar GOTT!

niveaburk


Anledningen till varför vi for till ÖB var denna korg. Katterna har blivit portad från vårt sovrum så dom behöver något mysigt att krypa upp i. Så det blev denna "korg". Sissi hon kröp genast och la sig i den men Tempo har inte riktigt tid att ligga och slöa.

kattkorg


Söndag

Även denna dag var det sommarvärme. Bara på ett dygn har snön sjunkit otroligt mycket. Vid halv två-tiden tog jag denna bild



och några timmar senare den här.




Kattbesök

Trisse och Janson kom på besök. Det är grannens katter. Tempo och Sissi blev lite nyfikna, visste inte riktigt om dom skulle blir rädda eller.



Trisse

Jansson

Jansson

Tempo krökte rygg och

Sissi

Sissi kollade läget.

Sissi

  

Lördag

Vilken underbar dag. Vi har fått sommarvärme. Känns lite konstigt eftersom vi har så mycket snö kvar på gården.

snö på tomten

Ingvar passade på att ta sig en cigarr i sommarvärmen


Ingvar cigarr


och jag passade på att plantera lite blommor. Små penseér i luckan på hönshuset.



Och det räckte ju inte med det. Det blev lite till blompyssel.

blommor



Onsdag

Ännu en solig onsdag. Tog hand om hus och hem på förmiddan och sen blev det smide resten av dagen. Det är inte brunfärg i ansiktet utan slipdamm.

skitig i ansiktet

Söndag

I dag har vi hjälps åt att packa kalendrar. Det blev en hel del paket.

paket

Tempo spanar.

Kajsa

Kajsa

Påskliljor

Innan jag åkte  till jobbet i går gick jag in på Plantagen och skulle köpa några penséer. Hittade inga som var fina men massor av billiga påskliljor. Fem krukor för 10 kr! så jag köpte 15 krukor och planerade alla i en stor kruka framför ytterdörren. Sissi ville vara med på bild.

påskliljor

Köpte även Gerbera 5 kr  styck och bytte ut julstjärnorna som har varit i köksfönstret.

gerbera

Äntligen

Ja, äntligen kom kalendrarna som Ingvar har väntat på. Vid 21.00-tiden ringde Lasse D och berättade att en utlänning med trailer sökte efter Ingvar. Vi hade ju väntat en svensk åkare, men i år blev det en specialtransport med en åkare från Budapest.  Ingvar tog bilen och for ner och hittade chauffören på en parkering en liten bit in mot stan. Det visade sig när dom skulle lasta ur alla tio pallar så saknade trailern en  bakgavellyft, så hur skulle vi få ur alla pallar? Tur så finns det snälla grannar här i Storliden så Rune kom till hjälp med traktorn. Han tog med sig även en pallyft. När allt var klart så skulle chauffören fara men så hade han kört fast så det var bara att ringa Rune igen och be om hjälp. Vid halvelva-tiden kunde alla pusta ut...
Tusen tack, Rune!!!



kalendrar




Sydag

I dag har jag varit kompledig. Tänkte vara i silversmedjan men inspirationen var bortblåst. Vädret var väl en bidragande orsak. Satte mig framför symaskinen i stället. Sydde 8 st bokomslag till Ingvars kalender. Lite tråkigt men ..... Det tog ganska så lång tid. Sy och sen göra trycket. När jag ändå var i tryckar tagen så blev det några tryckta wettexdukar också.  Kolla gärna in på Ingvars hemsida, där ser du hans "pyssel"  www.fundo.se 



Mina tryckta wettexdukar.



tryckta wettexdukar

Kunde inte sluta att sy så det blev några pannlappar  och kläder till Storlidens nya invånare. Lars och Susanne har fått en pojke. Ett stort grattis till dom.

Så här blev pannlapparna.

pannlappar

Uteservering

I dag blev det lunch ute. Tog fram muurikka och gjorde en kyckling och grönsakswok.




Härliga "lediga" onsdag

Vi har tur med onsdagarna, även denna onsdag var det vackert väder. Jag har länge funderat på att städa i "krukhärbret" och i dag blev det. Så här blev det.






Kaffe med dopp

Väl hemma så blev det kaffe med dopp. Katterna tycker inte om våra vattenpölar. Koppen kommer från ENI, en keramiker i Skellefteå, Ingemar Nilsson. Om ni är i Skellefteå, gör gärna ett besök hos honom.





Fjädermoln

Slutade jobbet tidigt i tisdags. Såg detta fina moln. Tog vägen över Degernäs och tittade på svanar och kanadagäss.

moln


degernäs

Annandag påsk

Vilken underbar dag. Solen sken, dropp från taken, vattenpölar på gården........
Varmt och skönt.


termometer

Ägg

Visste du detta om ägg?

* Under påskveckan äter svenskarna 2000 ton ägg, dubbelt så mycket som under en vanlig vecka.

* På påskafton äts 6 miljoner ägg i timmen i Sverige.

* Omelett toppar listan över favoritäggrätter. På andra plats kommer kokt ägg, tätt följt av pannkaka på tredje plats.

Källa: Svenska ägg




ägg

Påskägg

En annan tradition som vi har är att leta påskägg. Nu var ju inte Jon hemma så det blev bara två ägg att leta. Man blir aldrig för gammal för detta. Till slut hittade dom var sitt.


Kajsas present till oss

Fick denna fina påskhare av Kajsa. Hon har sytt den själv.



Linus och Edith

Edith hjälpte Linus att trycka ner rishögen.


Linus Edith

Hundarna

Edith och Mille hjälpte också till.


Risdragning

Det blev en ganska så stor hög med granris. Passar bra till Majbrasan.


Påskbakelse

I dag, påskdagen, kom Kajsa,Björn, Julia, Linus och Rebecka hem för att hjälpa oss att dra ris i skogen. Vi började med att fika, det blev en påskkyckling så vi skulle orka dra riset.

Lätt att göra:
"Stommen" är en vanlig vanijlmuffin som täckts med smörkräm och sedan rullats i rostad kokos. Mycket fiffigt och otroligt sött!



Påskpyssel

En av mina påsktraditioner är att så lite gräs i ett stort fat och sätta ner några tuppar och hönor.



Påskafton

Vi åt en lätt kvällsmiddag. Olika salladssorter, parmaskinka, parmesan, smörgåskrasse och bröd.
La upp salladen på ett tårtfat. Blev riktigt läckert.



Vad gör man av överblivna äggvitor ?

Jo, man gör maränger.

Det blev några äggvitor över och då gjorde jag vitochgulfärgade maränger.

Ca 25 stycken

3 äggvitor
2 dl socker
1 krm ättiksprit
några droppar gul karamellfärg

Sätt ugnen på 125 grader. Häll äggvitorna, sockret och ättikspriten i en stor skål och vispa tills du får ett riktigt fast skum.
Dela upp smeten i två skålar och droppa lite gul färg i den ena. Spritsa först ut den ofärgade smeten på ett bakplåtspapper och sen den gula smeten ovanpå. Grädda marängerna i ugnen , ca 40 minuter. För att få en maräng som 'är torr helt igenom så låter du kakorna stå kvar i avstängd ugn ca 1 timme.


maränger

Middagsmat

Fördrink

Cointreau Cosmopolitan

Ingredienser för 1 glas
6 cl Cointreau
4 cl limejuice, färsk
20 cl tranbärsjuice
äggvita från ett ägg

Gör så här:
Se till att alla ingredienserna är väl kylda. Blanda allt i en shaker och skaka kraftigt. Häll upp i ett kylt glas. Avsluta med lätt uppvisad äggvita.

cosmopolitan

Förrätt

Anklever Crema Quemada
det går lika bra med  Vegetarisk pastej, Tartex.

100 gram Tartex
1 dl mjölk
3 dl grädde
2 tsk portvin
4 äggulor
salt peppar
råsocker
varma hjortron
Gör så här:
Koka upp mjölken. Mixa Tartex, mjölk och portvin. Blanda äggulor och kall grädde och vänd ner i Tartexsmeten. Krydda. Fyll smeten i små koppar eller  glas. Har du cocuette-formar blir det perfekt. Baka i 90 grader tills crémerna stannar, ca 45 min. Låt kallna helt i kyl.
Strö över råsocker och gratinera till knäcktäcke med gasolbrännare eller grillelement på absolut högsta värme högst upp. Lägg sist de varma hjortronen på.

Tartex förrätt


Huvudrätt

Nässelsoppa.

Här har jag inget recept, men grunden är : nässlor, vatten, redning, grädde, kryddor, lök, citron och kärlek.

Kaka till kaffet

Blåbärspaj
Deg:
100 gr smör
1 ½ dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
Blåbär ca 2-3 dl
3 dl gräddfil
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker 

Blanda alla ingredienser till degen och tryck ut den i en pajform. Fördela blåbären över degen. Rör ihop gräddfil, ägg, vaniljsocker, socker och häll det över krusbären Grädda 200 grader ca 35-40 min. Man kan även använda jordgubbar, rabarber, krusbär, vinbär.

Skrädning

Linus och Rebecka är hemma och firar påsk. Annars så är dom på Lovund  i Norge och jobbar på en förskola. Dom fick lära sig att skräda en stock.




Långfredagen

Snön har vräkt ner under natten och förmiddagen. Det var stora lapphandskar som dalade ner från himlen. Om det hade varit julafton så var det ju mysigt men den 10 april då vill man ha lite mer vårlikt.

hönshuset

Glad påsk

Vi önskar er alla en glad påsk.


Vilken lycka

I onsdags då vi var hemma på vår lediga dag försvann Tempo, en av våra kattungar. Vi var och letade överallt, inga kattspår som ledde från gården så hon måste vara i närheten trodde vi. Vi letade och letade men ingen Tempo. De senaste dagarna har vi hört "skriket" av rovfåglar i skogen så tanken blev: Tempo har blivit middag hos fåglarna!  Det kändes som långfredag, dystert och tråkig dag.
Men så på torsdag när vi kom hem, innan vi gick in ropade jag hennes namn, vi hoppades att hon inte skulle ha blivit fågelmat. Men ingen Tempo kom. När vi sen stod och lagade mat så vem var det som stod vid kattskålen och åt mat? JO, Tempo! Hon hade kommit in genom kattluckan och där var hon. Vilken lycka. Hon måste nog har klättrat upp i ett träd och inte kunnat komma ner men till sist så. Trött och slut var hon så hon somnade i mitt knä.

tempo sover

Grannens fönster

Ingvar hjälpte Lars, grannen, att sätta in fönster  med munblåst glas i deras carport. Det kommer att bli mycket läckert.



Söndag

I dag har vi jobbat hårt. Jag har eldat och Ingvar har bilat.

Ingvar bilar

Kolla in vedhögen. Ingvar och Lars Dahlin klöv all ved i går. Härligt!

Jag barkade en stock.




Och som belöning blev det en öl. Nu är 96 meter bilat!



Dimman ligger tät i Storliden idag.

Nä, det är bara jag som har varit i skogen och dragit granris. Ingvar och Jon tog ner ett tiotal granar så riset ligger kvar i skogen och nu är det dags att göra en brasa. Oj, vad tungt det är att dra ris. Och det verkar aldrig ta slut.


Tvätt

Syrran, du är inte riktigt ren så jag måste tvätta dig lite.

Sissi tvättar Tempo

Katterna i vedlåren

Katterna gillar att jaga näver. När vedlåren är öppen hoppar dom ner och hämtar näver och sen har vi näver lite var stans i huset.


Tripp trapp trull.

tripp trapp trull

1:a April

Blev inte lurad i dag och glömde lura någon.
Våran lediga dag , ännu en fin dag, vi har haft tur med onsdagarna. Oftast har det varit fint väder.
Snart är det påsk och jag har satt ut lite blommor, påskliljor i krukor.





Katterna solar sig på bron.

katterna solar sig

Frukost för katterna.

När Ingvar har ätit sin frukost, yoghurt, så sparar han lite till Tempo och Sissi. Dom tycker det är toppengott.



Ros

Rosen hade blommat ut så jag la ut den i snön.

Ros

RSS 2.0