Lördags kväll

Våra grannar Lars och Susanne var här på middag. Lars hade hjälp oss med  att såga timret till bastuprojektet. Som tack bjöd vi dom på middag.
Förrätten bestod av rödbetor och chèvre.


rödbetor med chevre

Friterad chèvre med skivade betor, oregano och olivolja.

4 port.
150 g rödbetor
salt

Friterad chèvre:
½ citron
100 gram chèvre
1 tsk rosmarin
½ dl vetemjöl
1 ägg
1 dl ströbröd

1 msk finhackad oregano
olivolja och flingsalt

Gör så här:
Koka rödbetorna mjuka i saltat vatten. Skölj dom i kallt vatten och dra av skalet. Skiva dem supertunnt. Lägg skivorna omlott i 4 kvadrater på var sitt bakplåtspapper. Skär bort yttersta kanterna så att kanterna blir raka. (Man kan hoppa över det). Vänd upp dom på 4 tallrikar före servering.

Friterad chèvre:
Finriv det yttersta skalet av citronen och mosa tillsammans med getosten och rosmarinen.   Rulla små bollar av ostmassan. Lägg vetemjöl i en skål, lättvispa ägget i en annan skål och häll ströbrödet i en tredje skål. Rulla ostbollarnma först i vetemjölet, sedan i ägget och sist i stöbrödet. Om inte paneringen täcker helt så rulla dom i ägget igen och ännu en gång i ströbrödet.  Före severing, fritera bollarna i 170 grader varm frityrolja ca 5 minuter till fin färg.

Blanda oreganon med olivolja. Ringla oljan över betorna och strö över flingsalt.  Lägg sist på den nyfritterade chévren.

Huvudrätt

Amerikansk broccoligratäng
2 paket broccoli
2 stora hackade lökar
50 gram smör
2 buljongtärningar
3 msk mjöl
5 dl gräddmjölk
2 tsk ljus fransk senap
1½ tsk dragon
salt, peppar
3 dl riven ost
2 uppvispade äggulor
champinjoner  stekta

Gör så här:
 Koka broccolin och lägg den sedan i en ugnsfast form, fräs löken tillsätt buljongen, vispa gräddmjölken med mjölet och späd lökröran lite i sänder. Koka upp och låt skuda tills det blir tjockt. Krydda + senap + riven ost. Vispa i äggulorna och den stekta svampen. Häll röran över broccolin och strö över osten. Gratinera i 20 min , 225 grader.

                                                                                                Efterrätt

Rödvinbärspaj

Rödvinbärspaj

Deg:
100 gr smör
1 ½ dl socker
1 ägg
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver

Fyllning:
Röda vinbär
3 dl gräddfil
1 ägg
2 tsk vaniljsocker
1 dl socker

Blanda alla ingredienser till degen och tryck ut den i en pajform. Fördela vinbären över degen. Rör ihop gräddfil, ägg, vaniljsocker, socker och häll det över vinbären Grädda 200 grader ca 35-40 min. Man kan även använda jordgubbar, rabarber, krusbär eller nåt annat.







Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0