Recept på Apelsinmarmelad.

Apelsinmarmelad



Upptäckte att jag hade skrivit fel på etikettten, det ska vara " smaksatt med vanilj och nejlikor"

Du behöver (för ca 3 kg marmelad)
1 ½ halvt kilo apelsiner. Använd gärna ekologiska apelsiner som inte är besprutade
1 ½ liter vatten
2,3 liter strösocker
1 msk citronsyra
1 vaniljstång
10 hela nejlikor

Gör så här
Tvätta apelsinerna noga med en borste, i varmt vatten. Låt skalet sitta kvar och skär sedan frukterna i tunna klyftor, ju tunnare desto finare blir marmeladen.


Plocka bort alla kärnor. Lägg ner frukt och vatten i en rymlig gryta. Tänk på att sockret också ska få plats. Låt blandningen koka på medelvärme 40-50 minuter under lock.

Sedan är det dags att tillsätta sockret, lite i taget. Lägg därefter i en vaniljstång samt tio nejlikor. Räkna dem noga så att du vet hur många du ska fånga upp ur grytan igen. Låt sedan koka i ca 25 minuter utan lock, på ganska kraftig värme.
Rör ofta i pannan.

När du tror att marmeladen börjar bli färdig kan du göra marmeladprovet: Häll 1 msk marmelad på en assiett och låt stå i kylen några minuter. Ta ut assietten och dra en sked genom massan. Spåret ska inte rinna ihop, för då är marmeladen inte färdig. Förtvivla inte om marmeladen känns för rinnig. Den blir mycket fastare när den kallnar. Man kan också rädda en lös marmelad med lite pektin, som kan blandas i efter måttabbellen på pektinpåsen.

Rör slutligen ner citronsyran i grytan, skumma av marmeladen med en slev och fånga upp vaniljstången och de tio nejlikorna. Töm upp på väl rengjorda burkar och låt kallna. Förvara burkarna mörkt och svalt.

Detta recept är hämtat från bloggen underbaraklara    http://www.folkbladet.nu/?cat=89

Min marmelad blev ganska så lös så jag tillsatte Certo och tog mindre vatten ca 1,3 l. Marmeladen blv toppengod!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0