Och till slut efterrätten.

Hjärtebakelser med apelsinkräm och jordgubbar

efterrätt hjärtan

Smördegshjärtan bakas av färdig smördeg. Det blir lite spill när man tar ut hjärtan med kant, men det som blir över kan gräddas som vanligt. Apelsinkrämen som blir över kan ätas med enkla hjärtan och jordgubbar.

Till en sats på 2 hjärtan
Ingredienser
1 st fryst smördegsplatta
2 st äggulor
1,5 msk strösocker
1 tsk apelsinskal, finrivet
1 msk apelsinsaft, pressad
0,5 st vaniljstång eller vaniljpulver
0,75 dl vispgrädde
1,5 msk jordgubbsmarmelad
Garnering: jordgubbar

Gör så här
1. Sätt ugnen på 225°. Halvtina och kavla ut smördegsplattorna till dubbel storlek (ca17x22 cm). Tryck ut 4 hjärtan med pepparkaksmått som är 10 cm breda. Tryck också ut en kant med ett hjärta som är 8 cm brett inuti 2 av de stora. Det lilla hjärtat som blir kvar används inte till bakelsen.
2. Pensla yttersta kanten på det stora hjärtat med äggula. Lägg på kanten och pensla den med äggula. Nagga med en gaffel i mitten så att inte degen reser sig. Lägg hjärtan på en plåt med bakplåtspapper och grädda mitt i ugnen ca 8 min. Låt svalna.
3. Blanda äggulor, socker, apelsinskal och saft i en kastrull. Snitta vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Låt sjuda under ständig omrörning på medelvärme till en tjock kräm. Låt kallna.
4. Vispa grädden och rör ner den i apelsinkrämen. Bred tunt med jordgubbsmarmelad på botten av hjärtat. Klicka i apelsinkräm och garnera med jordgubbar.

Kan göras i förväg:
Hjärtebakelserna är av det enkla slaget och smördegsbottnarna går snabbt att kavla ut och grädda antingen en stund innan eller dagen före. Den fina apelsinkrämen till fyllningen tar inte många minuter att vispa ihop men kräver full uppmärksamhet när den ska sjudas. Så gör också den i förväg och ha den beredd i kylen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0